Monday, 4 August 2014

Senarai Makanan Berangin Yang Patut Dielakkan

Leave a Comment
Last year masa on the way back to Medan dari Toba, singgah makan di Berastagi. Lunch di sana dan saya akui walapun makanannya simple tapi sedap especially terung goreng tepung, memang sedap! Disebabkan keinginan untuk try terung goreng tepung di Restoran Ayam Penyet kat kawasan sini, maka terimalah akibatnya iaitu perut berangin.

Bila perut berangin, memang sakit dan perut sentiasa tak sedap selagi gas tak dikeluarkan. Kaedah yang paling mujarab ialah keluarkan segala gas yang tidak patut di dalam badan atau erti kata lain, sendawa ataupun 'buang angin'. Kepada ibu menyusu khususnya, please take note. Kadang-kadang kita terlepas pandang bila dapat makanan sedap walhal kita tidak tahu makanan tersebut menjadi punca kita perut berangin atau pedih ulu hati dan menyebabkan bayi kita perut kembung dan meragam. 

Perut Tidak Sedap Akibat Makan Makanan Berangin


Secara amnya, makanan yang boleh menyebabkan angin ialah: 

Sayur-sayuran / Ubi
Kobis, kacang panjang, kacang buncis, kangkung, terung, keledek, keladi, rebung, pucuk paku, kentang, kacang dal, bunga kantan, labu, asparagus, petai.

Buah-buahan
Tembikai, tembikai susu, nangka, cempedak, pisang, sukun, sengkuang. 

Makanan 
Lemang, pulut.

Minuman 
Jus buah-buahan tembikai/tembikai susu/carrot, minuman berkarbonat, berkafein. 


Mujur ada Peppermint Ginger, saya ambil dua biji untuk melegakan perut yang berangin. Sebolehnya bagi orang yang mempunyai masalah perut berangin ataupun tidak tahan dengan makanan berangin dinasihatkan untuk elakkan dari mengambil makanan tersebut. 

Kalau dah perut penuh angin, alamatnya asyik ehem ehem la hehe--------------

Sekiranya anda mengalami masalah susah nak buang angin iaitu asid/gas yang terkumpul dalam perut anda sehingga menyebabkan pedih ulu hati dan perut berangin, saya cadangkan anda ambil Peppermint Ginger untuk melegakan perut dari kembung dan melancarkan proses "buang angin".

Anda boleh hubungi saya 012-400 8447 untuk mendapatkan Peppermint Ginger secara COD ataupun secara penghantaran ke seluruh Malaysia. Jangan biarkan perut anda dibelenggu angin yang memeritkan.

Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @lissajalilcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

0 comments:

Post a Comment