Wednesday, 1 March 2017

Cara Merawat Bell's Palsy Supaya Muka Kembali Sembuh Dengan Cepat

Leave a Comment
Bell's Palsy ialah kelumpuhan atau kelemahan otot pada sebelah muka. Kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot pada sebelah muka penyebab sebelah muka jatuh kerana tiada support. Kerosakan saraf muka juga boleh menjejaskan deria rasa, air mata dan air liur.

Cara Merawat Bell's Palsy Supaya Muka Kembali Sembuh Dengan Cepat


Punca sebenar masalah ini masih tidak diketahui, tetapi banyak para penyelidik perubatan percaya ia dicetuskan oleh jangkitan virus. Virus yang ada kaitan dengan perkembangan bell's palsy termasuklah herpes simplex, yang menyebabkan cold sores dan genital herpes.

Simptom-Simptom Penyakit Bell's Palsy 

Garisan kuning di bawah ialah facial nerve (saraf muka) kita, kelihatan nombor 1 hingga 5 ialah arah saraf itu supply di bahagian muka kita. Apabila facial nerve mula mengalami kelumpuhan, otot-otot tak boleh bergerak dan ini menyebabkan muka kelihatan senget sebelah dan terjadinya beberapa perubahan pada wajah pesakit bell's palsy. 

Cara Merawat Bell's Palsy Supaya Muka Kembali Sembuh Dengan Cepat
  • Kelumpuhan pada sebelah muka secara tiba-tiba
  • Muka kelihatan senget sebelah (bermula dari bahagian kening hingga ke mulut).
  • Kening tak boleh gerak. 
  • Kehilangan deria rasa. 
  • Rasa sakit di bahagian dalam dan belakang telinga.
  • Drooling saliva dan bibir kering.
  • Mata mengalami masalah seperti kerap berair (seperti menangis) atau mata kering. 
  • Muka terasa kebas di bahagian sebelah muka. 

Kisah Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh 

Pada tahun 2015, semasa Health Check di Shaklee Ipoh, saya nampak kawan saya Faiza datang dengan sebelah mukanya agak jatuh ke bawah. Masa tu saya nak tanya tapi segan.

Kemudian saya nampak dia lap air mata, haa sudah, dia menangis pula! Lagi lah saya takut nak tanya. Disebabkan perasaan ingin tahu itu membuak-buak nak tanya, belum sempat tanya lagi Faiza pandang ke arah saya dan katanya dia kena Bell's Palsy.

Itulah pertama kali dengar perkataan Bell's Palsy, saya ingatkan strok sebab muka dia sebelah dah jatuh sama seperti strok. Dia kata satu hari dia bangun pagi, tengok muka dia di cermin dah jatuh sebelah.

Tak boleh senyum,
Mata tak boleh tutup,
Air mata mngalir macam menangis,
Rasa tegang di bahagian muka,
Sakit.

Bila pergi hospital, doktor sahkan Faiza kena Bell's Palsy, bukan strok. Penyebabnya tak tahu. Tiba-tiba boleh jadi dan ianya boleh terjadi kepada sesiapa saja.


Disebabkan Faiza menyusu badan, maka dia tolak untuk ambil steroid. Dia ambil vitamin-vitamin Shaklee secara consistent dan menjalani fisioterapi. 90 hari kemudian, Faiza diberi rezeki SENYUM kembali 😊

Senaman Muka Untuk Pesakit Bell's Palsy 

Senaman atau Urutan Muka
Senaman Muka Untuk Pesakit Bell's Palsy

Senaman Untuk Bantu Menutup Mata Bagi Pesakit Bell's Palsy
Senaman Muka Untuk Pesakit Bell's Palsy
Kredit: The Bell's Palsy Association 

Testimonial Pesakit-Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh 

Makcik ini sembuh cepat dari Bell's Palsy selepas amalkan 
Vivix, B Complex dan Vitamin E
Testimonial Pesakit-Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh

Muka pesakit Bell's Palsy ini bertambah baik selepas sebulan amalkan Vivix dan B Complex
Ditambah pula bacaan blood pressure kembali normal.
Testimonial Pesakit-Pesakit Bell's Palsy Yang Kembali Sembuh

Vivix: Supplement No.1 Shaklee 
Vivix yang mengandungi resveratrol ini adalah wajib untuk pesakit Bell's Palsy supaya cepat sembuh. Resveratrol ini sangat tinggi antioksidan dan mampu neutral-kan radikal bebas dalam badan kita.

Vivix adalah minuman campuran botani yang mengandungi anggur muscadine, polygonum cuspidatum elderberry Eropah dan purple carrot, yang kaya dengan polifenol.

Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan 10 kali ganda lebih hebat dari resveratrol sahaja.

B Complex 
Supplement Untuk Pesakit Bell's Palsy
Mengandungi 8 komponen penting vitamin B dan vitamin B-12 merupakan salah satu daripadanya. B Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga dan menyokong fungsi saraf serta pembentukan sel darah merah.

B Complex mempunyai manfaat melawan tekanan dan memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan dan juga membantu masalah kemurungan.

Omega Guard 
Supplement Untuk Pesakit Bell's Palsy
Minyak ikan mempunyai sifat anti-inflamasi. Kerana itu, ianya cukup efektif bagi mengurangkan masalah radang dalam darah. Asid lemak omega 3 khususnya EPA banyak ditemui dalam minyak ikan sekaligus memberi kesan positif untuk meredakan masalah radang.

DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melancarkan peredaran darah. Omega Guard membantu kekalkan tekanan darah normal serta ketegangan di leher dan sakit kepala.


Tuan dan Puan, 

Sakit itu ujian dan setiap sakit ada ubatnya. Tak salah untuk cuba alternatif terbaik untuk kembali sihat seperti biasa. Adakah kita sanggup lihat orang tersayang atau diri sendiri dari merasa kesakitan tanpa berusaha dan ikhtiar?

Jadi, untuk bertanyakan mengenai Bell's Palsy, hubungi saya seperti nombor tertera di bawah. Konsultansi eksklusif secara percuma dan berterusan khas untuk customer saya sahaja.


Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card?
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @_lovingcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

0 comments:

Post a Comment