Thursday, 13 August 2015

Fakta Menarik: 20 Masalah Orang Kidal Yang Mereka Hadapi Setiap Hari

6 comments
Selamat Hari Kidal Sedunia untuk anda semua yang kidal di dunia! Orang kidal lebih power dari orang biasa kerana mereka dalam golongan minoriti dan terpaksa berhadapan dengan beberapa masalah dalam menjalani rutin harian yang mungkin orang biasa tidak pernah terfikir pun.

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

Sempena Hari Kidal Sedunia ini, saya nak share beberapa fakta menarik dan masalah yang sering kali dihadapi oleh orang kidal. 

Fakta Kidal

10 peratus dari 6.7 billion populasi di dunia ini adalah manusia yang kidal (National Geographic). Hari Kidal Sedunia ataupun 'Left Handers Day' adalah pada13 Ogos setiap tahun. Dilaporkan, individu kidal memiliki kemungkinan lebih besar untuk mejadi genius. Menurut statistik, lebih 20 peratus dari jumlah anggota organisasi MENSA, sebuah organisasi untuk manusia dengan IQ tertinggi di dunia dilaporkan kidal. Selain itu, turut dilaporkan empat dari lima pereka bentuk komputer Mac adalah kidal.

1. Masuk dalam kelas, kerusi semua untuk right handed

Jenuh nak cari meja kosong di sebelah kiri supaya dapat menulis dengan tenang. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal


2. Spiral notebook, ohhhh spiral notebook! 

Tangan akan terkena spiral dan sungguh tak selesa.
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

3. Gunting 

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

4. Berlaga siku dengan orang sebelah 

Selama-lamanya akan berlaga dengan orang sebelah. Tip: Duduk hujung kiri
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

5. Ballpoint pen 

Selalu tak keluar dakwat kerana berlainan arah. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

6. Pita ukur terbalik 

Nak tak nak perlu pegang dan ukur dengan tangan kanan. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal



6. Decals terbalik, BIG Think? 

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

7. Controller dicipta bukan untuk kidal 

Walaupun anda boleh dapatkan controller khas untuk kidal, tapi mungkin adalah lebih baik jika anda keluar beriadah. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

8. Tangan kotor 

Tangan penuh dengan kesan pensel ataupun dakwat pen.

9. Pembuka tin

Setiap kali cuba buka tin, tangan mesti sakit.  
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

10. Peeler buah bukan lefty friendly

Kalau guna tangan kiri, perlu ikut dari arah bawah ke atas 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

11. Pad nombor pada sebelah kanan keyboard 

Kalau anda tekan nombor di keyboard dengan lajunya, anda adalah "Keyboard Warrior!" 
ps: bukan keyboard warrior di laman sosial tau

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

12. Golf Club edisi terhad

Amatur yang baru nak cuba menjinakkan diri dalam dunia golf di driving range, semoga berjaya jumpa golf club untuk orang kidal ye. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

13. Begitu juga hoki dan hoki ais

Stick hoki TIDAK ADA untuk orang kidal. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

14. Baseball glove 

Hanya ada satu atau dua sahaja di stor sekolah/universiti. Walapun dah teruk, terpaksa pakai dan tak boleh pilih yang lain. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

15. Ring Binders

Nak buka binders adalah satu penyeksaan. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

16. Mesin Kad Kredit 

Bila orang kidal perlu swipe kad kredit.
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

17. Pen di Bank

 Mostly di setiap bank, pen akan diletakkan di sebelah kanan meja. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

18. Instrumen

Sukar untuk bermain instrumen seperti gitar, viola, cello bagi orang kidal.
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

19. Iron Baju 

Anda seorang sahaja di rumah yang kidal dan setiap kali nak iron baju, anda perlu ubah kedudukan iron board. 
Fakta Menarik Tentang Orang Kidal


20. Teruja apabila tahu artis popular juga kidal 

Terdapat ramai artis popular Hollywood yang kidal seperti Angelina Jolie, Keanu Reeves, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Oprah Winfrey, Bruce Willis, Mark Wahlberg, Ben Stiller, Julia Roberts, Tom Cruise, Nicole Kidman, Jennifer Lawrence, Lisa Surihani (yayy!), begitu juga Prince William, orang terkaya di dunia iaitu Bill Gates dan saintis, ahli fizik Albert Einstein dan pelukis terkenal Leonardo Da Vinci.

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal

Fakta Menarik Tentang Orang Kidal


Saya sendiri juga kidal. Saya menulis dengan menggunakan tangan kiri, bermain apa-apa permainan seperti badminton, tenis, boling dan sebagainya dengan tangan kiri. Kalau nak iron baju saya boleh gunakan tangan kanan dan makan semestinya tangan kanan. Ingat lagi dulu saya cuba sedaya upaya untuk guna peeler nak buang kulit ubi kentang. Mula-mula memang rasa pelik dan punyalah berterabur, lambat macam kura-kura jika guna tangan kiri tapi lama kelamaan saya boleh guna tangan kanan dengan lajunya.

Sebenarnya, banyak perkara yang hanya orang kidal yang biasa hadapi walaupun sukar dan ini lah yang menjadikan kami special dari orang biasa. You Rock, Lefty! 

Happy Lefthanders Day!


----------------------

Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @lissajalilcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

6 comments:

  1. Happy for u ! Patutlah kreatip!

    ReplyDelete
  2. selamat hari kidal sedunia !!!

    ReplyDelete
  3. My princess pun left handed. Boleh tahan la IQ dia.bijak memusing jgk. Ahaks... Tu yg x tahan.

    ReplyDelete