Monday, 1 December 2014

5 Tips Atasi Anak Picky Eater Dari Selalu Sakit Dan Kurus Kering

2 comments
"Tak nak, tak nak! Along nak nasi dengan kicap je!!" - kata anak sulung Puan Johanna yang berumur 4 tahun itu sambil menolak makanan yang telah tersedia di atas meja. Sungguh risau rasa hati apabila anak picky eater ini boleh dikatakan setiap hari makan nasi berlaukkan kicap. Bagaimana nak atasi anak picky eater ini dari makan nasi dan kicap semata?

Tips Atasi Anak Picky Eater
Anak picky eater akan sentiasa menolak makanan bukan pilihan mereka
Bila berhadapan dengan anak cerewet makan atau picky eater ini, mulalah ibunya risau anak tak cukup zat. Badan mula susut dan kerap sangat tak ke taska kerana demam dan tak sihat. Pelbagai cara dan usaha memujuk sudah dilakukan tapi masih sama juga. Ibu mula fed up tak tahu apa yang perlu dia lakukan demi memastikan anaknya sihat seperti kanak-kanak lain.

Antara penyebab dan tips atasi anak picky eater atau cerewet dalam pemilihan makanan:

1. Simpan Makanan Yang Perlu Sahaja
Katakan kepada si manja, "Sorry Along, oreo tak ada" adalah lebih digalakkan daripada "Along tak boleh makan oreo, faham?". Jika dia tidak percaya, tunjuk kepadanya makanan tersebut memang tidak ada di dalam kabinet ataupun dalam peti ais.

2. Usaha Untuk Makan Bersama
Walau sesibuk macam mana pun, cari waktu makan bersama di meja makan, walaupun kadang-kadang agak payah. Tidak perlu pada setiap malam, tapi usahakan sekerap yang mungkin. Kita juga tahu si manja tidak suka duduk lama jadi anda sebagai ibu bapa juga harus disiplin makan bersama tanpa telefon di sebelah atau sambil menonton TV.

3. Jangan Paksa Si Manja Jika Mereka Tidak Mahu 
Apabila anak anda tegar tak nak makan apa yang anda masak, anda perlu sentiasa ada pilihan 'back-up' yang senang dan menyihatkan dimana kita tahu dia pasti suka. Sediakan sengenggam pistachios atau biskut gandum sedap seperti Weetameal Jacobs. Lama-kelamaan, anak anda pasti bosan dengan back-up foods dan apabila dia lihat semua orang makan nasi berlauk, dia akan mula makan juga. 

4. "Cuba Rasa Makanan Ni Dulu, Sayang."
Minta anak anda cuba makanan baru dengan satu gigitan sahaja walaupun berulang kali. Jika dia 
tidak suka atau memuntahkan makanannya, cukup sampai di situ dan jangan paksa. Anak anda mungkin perlu cuba rasa makanan baru 10-15 kali sebelum dia bersedia untuk memakannya. Tanya mereka untuk memastikan sama ada mereka benar-benar keras kepala atau makanan tersebut memang membuatkan mereka mual. Kalau itu adalah makanan yang baru baginya, biarkan anak anda makan seadanya dan hargailah usahanya untuk mencuba. Kemudian para ibu boleh cuba hidangkan kembali pada waktu lain. 

5. Jika Masih Tidak Berjaya, Apa Perlu Buat? 
Puan Sylvia Yong dan Puan Irayanti Mohamad yang berasal dari Kota Kinabalu ini juga pernah mengalami masalah anak picky eater. Kerisauan makin menjadi-jadi kerana anak mereka ini susut berat badan akibat cerewet makan dan selalu tidak sihat kerana kekurangan nutrisi. Saksikan pengalaman dan solusi mereka berdua berhadapan dengan anak yang kurus kering dan selalu sakit di taska ini:


Kedua-dua ibu ini (merujuk kepada video di atas) mengambil jalan penyelesaian dengan memberikan makanan tambahan untuk anak mereka seperti yang dicadangkan oleh doktor, supaya anak mereka cukup nutrisi dan zat yang diperlukan. Bayangkan anak kita sedang membesar dan hanya memilih junk food atau makanan yang 'merepek' sebagai menu harian walaupun dihalang, tentulah kita risau akan proses tumbesaran mereka. 

Vitamin semulajadi yang menjadi pilihan kedua ibu ini ialah Meal Shakes. Vitamin ini keperluan badan kita, bukan ambil pada masa perlu je dan juga ianya bukan 'ubat menggemukkan badan' kerana ia tiada kalori. Apa yang kita sendiri tak sedar ialah tubuh kita ni bijak kerana apabila tubuh kita kekurangan zat, dia akan beri SIGNAL. Begitu juga jika kita dahaga, maknanya badan perlukan air so kita mesti minum kan?  

Kenapa para ibu amat sukakan Meal Shakes yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan ini? 
• Sarapan paling simple, senang dan berkhasiat.
• Rasa seperti vanilla, memang sedap. 
• Hidangan segera untuk para atlet (atlet asyik training, mesti nak kena cepat)
• Sebagai junk food yang sihat.
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium.
Bonus: Sangat bagus jika anak ada ada masalah sembelit.

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Meal Shakes juga mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Apa Kata Ibu Lain Tentang Keberkesanan Meal Shakes? 

Tips Atasi Anak Picky Eater
Testimonial positif Meal Shakes Shaklee pilihan ibu-ibu masa kini

Semoga Si Manja Sentiasa Sihat, Ceria dan Cergas!

Anda juga mungkin berminat:
 - Meal Shakes Sesuai Untuk Semua Peringkat Umur
10 Kebaikan Meal Shakes

------------------------

Sekiranya anda berminat untuk membuat pembelian Mealshakes ataupun ingin mendaftar ahli, anda boleh hubungi saya 012 400 8447 untuk mendapatkan vitamin terbaik Shaklee secara COD di Port Klang / Klang / Shah Alam dan secara pos di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. 

Konsultansi eksklusif secara percuma dan berterusan adalah khas untuk customer saya sahaja.

Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @_lovingcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

2 comments: