Tuesday, 28 October 2014

10 Jenis Rempah Bagus Untuk Kesihatan

Leave a Comment
Makanan lazat memerlukan rempah ratus yang tepat dan mencukup. Meskipun berfungsi untuk menyedapkan makanan tetapi ia turut meninggalkan kesan baik terhadap kesihatan.

Berdasarkan beberapa kajian, rempah dikatakan bermanfaat untuk meningkatkan tahap kesihatan. Kepelbagaian khasiat yang terkandung di dalam rempah dipercayai mampu menyihatkan tubuh. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang mana boleh dirawat melalui rempah:1. Menurunkan Berat Badan
Sekiranya anda berhasrat menurunkan berat badan, cuba kurangkan pengambilan gula dalam minuman. Di samping itu, boleh digunakan kulit kayu manis yang dikatakan mampu memberi rasa manis pada minuman. Pada masa yang sama, kandungan kalori yang sedikit amat membantu dalam mengelak masalah kegemukan.

2. Atasi Sembelit
Masalah sembelit pastinya menyakitkan. Cuba atasinya dengan kunyit hidup yang dicampurkan ke dalam makanan. Sifat anti bakteria yang terkandung di dalam kunyit dikatakan mampu melawan jangkitan dalam apa jua bentuk di perut anda termasuklah penyakit sembelit.

3. Keradangan
Tekak mudah loya disusuli dengan rasa hendak muntah. Itu merupakan antara simpton yang biasa dialami. Anda boleh gunakan rempah oregano untuk mengurangkan kesakitan tersebut. Taburkan sedikit oregano dalam makanan bagi meredakan sakit yang dialami.

4. Meningkatkan tahap metabolisme 
Adakah anda tahu bahawa salah satu khasiat rempah thyme adalah untuk meningkatkan tahap metabolisme dalam badan. Hanya dengan mencampurkan ke dalam makanan, ia dikatakan berkhasiat untuk meningkatkan tahap kesihatan sistem pernafasan anda.

5. Menyihatkan Otak
Rempah ratus juga dikatakan sangat bermanfaat untuk memelihara kesihatan otak. Salah satu yang disyorkan ialah halia. Ia sering digunakan untuk membuang angin tetapi ia sebenarnya mampu menjadikan otak sentiasa aktif dan bertenaga.

6. Antioksidan
Di samping memiliki sifat-sifat antibakteria, kunyit juga mengandungi sifat antioksidan yang tinggi. Malah, dengan keistimewaan itu, ia dikatakan mampu mencegah pelbagai jenis penyakit yang berpunca daripada bakteria.

7. Merangsang Seks
Berita baik bagi anda yang menghadapi masalah seks dengan pasangan suami ataupun isteri anda. Boleh jadi akibat terlalu penat atau tertekan dengan pelbagai kerja di pejabat membuatkan nafsu ghairah berkurangan. Rangsang kembali dengan bawang putih yang biasa digunakan dalam masakan. Bahan ini dikatakan mampu menaikkan keinginan seksual anda sekali gus membuatkan hubungan terasa lebih 'panas' dan bertenaga.

8. Pulihkan tekanan darah
Masalah darah tinggi sering berlaku terutamanya kalangan mereka yang lewat usia. Jika tidak dikawal dikhuatiri ia boleh memudaratkan kesihatan hingga memberi kesan kepada jantung dan penyakit angin ahmar. Kembalilah kepada rempah ratus yang banyak khasiatnya. Antara yang dicadangkan adalah cengkih. Dikatakan bahan tersebut mampu menstabilkan tekanan darah.

9. Sakit Kepala
Sakit kepala mudah menyerang sekiranya anda berada dalam keadaan tertekan. Pastinya ia menyakitkan malah tiada satu pekerjaan pun mampu dilakukan lantaran sakit yang tida tertanggung. Redakannya dengan mengambil secubit serbuk lada kemudian campurkan dalam makanan anda. Kandungan zat semula jadi di dalamnya dipercayai membantu mengurangkan rasa sakit kepala tersebut.

10. Kolesterol
Cengkih dan kayu manis adalah contoh yang paling baik untuk mengurangkan tahap kolesterol dalam tubuh. Caranya mudah sahaja iaitu dengan mencampurkan kedua-dua bahan ini ke dalam minuman atau makanan anda. Jadikan ia sebagai amalan kerana lama-kelamaan masalah kolesterol akan berkurangan secara semula jadi.


Antara vitamin Shaklee yang sama manfaatnya dengan 10 jenis rempah di atas ialah Ostematrix, Cinch Tea Mix, Vitamin E, B Complex dan Omega Guard


Ostematirx: Ostematrix Shaklee membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi serta magnesium yang boleh membantu masalah sembelit.

Cinch Tea Mix: Teh eksotik putih, merah dan hijau Matcha dipetik dengan berhati-hati dan diadun sempurna untuk menghasilkan minuman yang sungguh luar biasa. Cinch Tea Mix adalah minuman yang meningkatkan tahap metabolisme.

Vitamin EVitamin E memainkan peranan yang penting untuk kesihatan seksual kerana dapat membantu menghasilkan hormon seks serta merangsang libido. Ada juga sesetengah wanita yang menjadikan Vitamin E sebagai 'pelincir' ketika melakukan hubungan seksual.

B ComplexB Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Bertindak sebagai melawan tekanan dan memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.Omega GuardOmega Guard adalah antara Minyak Ikan yang terbaik di dunia. Ia mengandungi Omega 3 terdiri daripada EPA dan DHA. Antara khasiat omega 3 ialah mengurangkan kadar kolestrol berlebihan.

Anda Mungkin Berminat: Ikuti 7 PETUA HILANGKAN JERAGAT


------------------------

Sekiranya anda berminat untuk membuat pembelian  OstematrixCinch Tea MixVitamin EB Complex dan Omega Guard ataupun ingin mendaftar ahli, anda boleh hubungi saya 012 400 8447 untuk mendapatkan vitamin terbaik Shaklee secara COD dan pos di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. 

Konsultansi eksklusif secara percuma dan berterusan adalah khas untuk customer saya sahaja.

Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @_lovingcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

0 comments:

Post a comment