Sunday, 29 June 2014

Tips Elak Masalah Kesihatan Ketika Berpuasa

Leave a Comment
Salam 1 Ramadhan pembaca Loving Care :)

Alhamdulillah hari ini semua umat Islam menyambut bulan Ramadhan, bulan yang sangat mulia. Apa yang penting sepanjang bulan ialah ibadah yang kita lakukan dan juga kesihatan yang baik juga perlu dititik beratkan. Recenty saya ada terbaca di fb dr. Zubaidi mengenai masalah kesihatan semasa berpuasa.

Terdapat beberapa masalah kesihatan semasa berpuasa yang sering kali kita hadapi, punca utamaya ialah kekurangan air ketika berpuasa tapi jangan lah minum waktu siang, nanti batal puasa pulak kan hehe

Jom kita tengok apa masalah kesihatan semasa berpuasa


1.Pedih Ulu Hati

Apabila seseorang itu berfikir tentang makanan, otak akan menghantar isyarat di bahagian perut untuk menghasilkan asid yang boleh menyebabkan pedih ulu hati. Jangan fikir tentang juadah apa yang hendak dimakan ketika berbuka, tetapi tumpukan pada bacaan Quran, zikir dan membaca buku-buku agama.
Selain itu pedih ulu disebabkan jenis makanan yang dimakan ketika berbuka dan bersahur. Makanan yang berminyak (bergoreng), pedas dan berlemak akan lambat hadam menyebabkan masalah pedih ulu hati dan kekembungan perut.

Jadi, pastikan anda memilih makanan yang lambat dihadam ketika bersahur.


2. Dehidrasi.

Kekurangan air di dalam tubuh akan merendahkan kadar metabolisme dan menyebabkan seseorang individu itu tidak bertenaga. Ramai yang tidak cukup minum air dan ini dapat dikesan dengan melihat warna air kencing yang keruh dan kuantitinya yang sedikit.

Pastikan sepanjang malam minum air sebanyaknya, dan saya mencadangkan sekurang-kurangnya minum 2 liter bagi membersihkan tubuh dari toksik bahan kumuhan. Anda boleh amalkan Performance Drink sepanjang bulan puasa ini untuk kekal bertenaga dan dapat mengelak dari dehidrasi3. Sakit kepala 

Sakit kepala pada bulan Ramadhan kerap terjadi kerana beberapa faktor seperti kekurangan glukos, kurang minum air, kurang tidur, mengambil kafein (kopi) terlalu banyak dan menghisap rokok.

Selain dari mengurangkan factor di atas, anda perlulah minum air secukupnya.4. Sembelit 
Sembelit juga mudah berlaku kerana meminum air secukupnya dan kurang mengambil serat (fiber) dalam pemakanannya.

Amalkan buah betik kerana buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia sesuai dimakan untuk melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masalah sembelit. Ostematrix Shaklee mengandungi magnesium yang boleh membantu masalah sembelit.
Ingin daftar ahli Shaklee tapi tidak tahu bagaimana? Klik: Cara Daftar Ahli Shaklee

------------------------

Ingin beli Shaklee dengan menggunakan Debit Card/Credit Card
Pengedar Sah Shaklee Port Klang, Klang, Shah Alam

MELISSA JALIL ♥ 
No HP: 012 400 8447 
Email: lovingcare.eshop@gmail.com
COD: Ipoh / Port Klang / Klang / Sg. Udang / Bukit Tinggi 
Facebook: Loving Care  Instagram: @_lovingcare

PENGEDAR SAH SHAKLEE MALAYSIA


Pengedar Sah Shaklee Ipoh

0 comments:

Post a Comment